Καλέστε μας : +30 23310 27102

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μείνετε ενημερωμένοι για θέματα ασφαλείας, νόμους και διατάξεις, προσφορές και για τα νέα μας προϊόντα!

ΥΠΕΡΟΠΤΗΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΛΑΖΟΝΑΣ

ΥΠΕΡΟΠΤΗΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΛΑΖΟΝΑΣ

ΑΡΘΡΟ  _  ΥΠΕΡΟΠΤΗΣ  Η  ΑΛΛΙΩΣ  ΑΛΑΖΟΝΑΣ    

Τι είναι ακριβώς η υπεροψία η διαφορετικά η αλαζονεία; Σίγουρα θα έχετε γνωρίσει έναν αλαζόνα άνθρωπο κάποια στιγμή. Κάποιον που μιλούσε συνέχεια για τον εαυτό του, είχε μεγάλη ιδέα από μόνος του για τον εαυτό του  και πίστευε ότι είναι μοναδικός στον κόσμο και καλύτερος από όλους τους άλλους. Εδώ διερευνούμε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προβληματικής προσωπικότητας ενός υπερόπτη αλαζόνα ανθρώπου , αλλά και κάποια tips για το πώς να αντιδράσετε σε μια συζήτηση με έναν αλαζόνα.

                            __ ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ _ Σ. _ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ __
Εκπαιδευτικός της Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων Τριετούς φοίτησης  ___ Καθηγητής Ενηλίκων σε ( Κ.Ε.Κ. ) & ( Ι.Ε.Κ. ) ___

Τι είναι η υπεροψία ή αλαζονεία; Ορισμός και σημασία

Ένας υπερόπτης αλαζόνας συμπεριφέρεται σαν να είναι ανώτερος , ο μέγιστος  από τους άλλους , χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να κατανοεί ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι μεταξύ μας ως άτομα  , θεωρεί ότι είναι ο πιο σημαντικός και συνηθίζει να υποτιμά όλους τους υπόλοιπους γύρω του χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι λέει και τι κάνει , αλλά και σε ποιούς απευθύνετε  ,  ένας υπερόπτης αλαζόνας έχει υπαρξιακό πρόβλημα , νομίζει ότι αυτός υπάρχει στο χώρο μονάχα και κανένας άλλος δεν μπορεί να υπάρχει σαν αυτόν ίδιος ή και καλύτερος ακόμη .  Παράλληλα, ωστόσο, ο υπερόπτης λαχταρά να τον θαυμάζουν, να τον σέβονται για τις ιδιαιτερότητες  του και για τα κατορθώματά του. Η αλαζονεία δηλώνει μια επιθυμία κυριαρχίας , υπερβολής  και υπερβολικής αυτοπεποίθησης για αυτόν που είναι υπερόπτης .

Η αλαζονεία γενικά εξυπηρετεί ως μηχανισμός κάλυψης της ανασφάλειας ενός ανθρώπου και  έλλειψης της αυτοπεποίθησης του , όταν κάποιος ανώτερος από αυτόν είναι δίπλα του ως μία ιδιότητα ,  ως μια δυναμική προσωπικότητα , ως ένας σταθερός χαρακτήρας , ως γνώστης ανώτερων πραγμάτων που δεν έχει την δυνατότητα να γνωρίζει ο υπερόπτης , ως οικονομική επιφάνεια , ακόμη και ως ποιό δυναμικό σωματότυπο που μπορεί να έχει κάποιος και να είναι καλύτερος από αυτόν , ακόμη και για τα υλικά αγαθά έχει πρόβλημα που μπορεί να είναι ένα καλύτερο σπίτι από το δικό του , ή ένα καλύτερο αυτοκίνητο . Είναι ένα χαρακτηριστικό υπεροψίας της προσωπικότητας  του , η οποία  χτίζεται από την παιδική του ηλικία και είναι μία αρρωστημένη κατάσταση που μεγαλώνει μαζί της . Αν και ο καθένας μπορεί να φερθεί υπεροπτικά σε κάποια στιγμή της ζωής του, το πιθανότερο είναι να αποτελεί σταθερό και συνεχόμενο μοτίβο στο υπόλοιπο της  ζωής  κάποιου αλαζόνα .

Όπως όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η αλαζονεία μπορεί να είναι εντονότερη ή λιγότερο εμφανής και την αντιλαμβάνονται έντονα άτομα από το κοντινό  περιβάλλον του υπερόπτη , αυτοί δηλαδή που τον γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα , επειδή τον γνωρίζουν πως ήταν και πως εξελίχθηκε ,  γιαυτό και προσπαθεί να  απομακρύνει από κοντά του  άτομα τα οποία τον έχουνε αντιληφθεί πως λειτουργεί με σκοπό να μην τους έχει ή θεωρεί ότι τους έχει εμπόδιο αν είναι δίπλα του ή στον ίδιο χώρο, επειδή μέσα του γνωρίζει ότι αυτά τα άτομα είναι ανώτερα από αυτόν , γιαυτό το λόγο προσπαθεί να τα απομακρύνει από κοντά του και δεν θέλει σε καμία των περιπτώσεων να παρίσταται σε ένα χώρο μαζί τους γιατί αισθάνεται μειονεκτικά και τα άτομα αυτά τον καταλαβαίνουν ότι αισθάνεται με αυτό τον τρόπο επειδή τον γνωρίζουν , δεν μπορούν όμως να κάνουν πολλά πράγματα γιαυτό που αισθάνεται ο υπερόπτης αλαζόνας επειδή είναι στην φύση τους να είναι ανώτεροι από τον αλαζόνα  . Ένα υπερόπτης προσπαθεί και θέλει να έχει πάντοτε κοντά του  υποτακτικούς , δηλαδή άτομα που τον ( γλύφουν ) , άτομα κάτω από αυτόν γιατί έτσι νιώθει ο ίδιος ότι είναι αυτά τα άτομα  , άτομα που τον αρέσει να τον επευφημούν ακόμη και ας μην έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο , έτσι επειδή το θέλει ο ίδιος και νομίζει ότι μπορεί να το επιβάλει .  Ένας αλαζόνας μπορεί να είναι εξωστρεφής , άλλος εσωστρεφής , κάποιος να είναι υπεύθυνος ή να φθάνει στο ακραίο σημείο της Διαταραχής Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας. Ο ναρκισσισμός είναι ο ψυχολογικός όρος της αλαζονείας - υπεροψίας , με λίγα λόγια αρρωστημένος .

Αιτίες αλαζονείας

Δεν υπάρχει μια απλή αιτία αλαζονείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να γίνει υπερόπτης λόγω συγκεκριμένων εμπειριών που έχει ζήσει με μερικούς ιδίους με αυτόν ανθρώπους , αλλά υπάρχουν και φορές που δεν υπάρχει συγκεκριμένος ψυχολογικός λόγος ή αιτία που μπορεί να την εξηγήσει κάποιος , έτσι απλά είναι στην φύση του να νομίζει ότι ο ίδιος είναι κάτι παραπάνω από τους άλλους ανθρώπους .

Επιτεύγματα

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας υπερόπτης άνθρωπος μπορεί να φέρεται υπεροπτικά, επειδή έχει καταφέρει να φτάσει μακριά και έχει περισσότερα επιτεύγματα στο ενεργητικό του από άλλους ανθρώπους και αυτό  επειδή έτσι πιστεύει για τον εαυτό του και δεν θέλει να πιστεύει ότι υπάρχουν στο χώρο που ζει και συναναστρέφεται άτομα που είναι ανώτερα στην κυριολεξία από αυτόν και τον έχουν ξεπεράσει κατά πολύ. Αυτό το χαρακτηριστικό του αλαζόνα ενεργοποιεί την αίσθηση αυταξίας , δηλαδή ότι αυτός είναι και από εκεί και ύστερα δεν μπορεί πέραν από αυτόν να υπάρξει κάποιος άλλος ανώτερος , ορισμένες φορές φτάνει μέχρι το σημείο να βλέπει τους άλλους ως λιγότερο σημαντικούς επειδή αυτό τον εξυπηρετεί .

 


-Ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αλαζονεία λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας. Είναι ένας τρόπος να προστατεύσουμε την έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυταξίας μας. Είναι ένας τρόπος να κρυβόμαστε από την ανασφάλειά μας, την αίσθηση κατωτερότητας και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η αλαζονεία μάς βοηθά να απορρίπτουμε τους άλλους πριν προλάβουν εκείνοι να μας απορρίψουν. Γι’ αυτό είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος συμπεριφοράς προς τους αγνώστους, λόγω του φόβου απόρριψης.

Αν είμαστε συναισθηματικά ανασφαλείς , δείχνουμε σαν να είμαστε ανώτεροι και καλύτεροι από όλους τους άλλους γύρω μας , νιώθουμε καλύτερα βραχυπρόθεσμα. Εντούτοις, αυτή δεν αποτελεί μια αποτελεσματικά μακροχρόνια στρατηγική, για διάφορους λόγους:

 • Μόλις μείνουμε μόνοι, νιώθουμε και πάλι ανασφάλεια.
 • Κανείς δεν απολαμβάνει να βρίσκεται δίπλα σε έναν αλαζόνα.
 • Μπορεί να μην σας απορρίπτουν, αλλά δεν θα έχετε στενές και ποιοτικές σχέσεις μαζί τους.

Ανάγκη για αποδοχή

Η αλαζονεία κάνει τους ανθρώπους να νοιάζονται πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς. Εξαρτώνται από την αποδοχή των άλλων. Ορισμένες φορές, η υπεροψία υπάρχει για να κερδίσει την προσοχή του περίγυρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μόλις οι αλαζονικοί άνθρωποι σταματήσουν να παίρνουν την προσοχή που θέλουν, σταματούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Χαρακτηριστικά: Πώς αναγνωρίζουμε την αλαζονεία;

Πώς είναι ένας αλαζόνας; Πώς συμπεριφέρεται; Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του. Δεν εμφανίζονται πάντα όλα μαζί και ταυτόχρονα. Υπάρχουν εξάλλου, όπως προείπαμε, διαφορετικοί βαθμοί αλαζονείας.

 • Έντονη επιθυμία να λαμβάνει επαίνους από άλλους.
 • Μιλά συνεχώς για τον εαυτό του και για τα χαρακτηριστικά του.
 • Στην αρχή είναι ευχάριστος, στη συνέχεια αποκαλύπτεται ο εγωισμός και η έλλειψη ενσυναίσθησης.
 • Καλύπτει τις αδυναμίες του με έντονα χαρακτηριστικά (μιλά δυνατά, είναι πεισματάρης, έχει έντονη εμφάνιση).
 • Δυσκολεύεται να κάνει σχέσεις σοβαρής και βαθιάς φιλίας .
 • Οι σχέσης που δημιουργεί είναι επιφανειακές και ρηχές , ψεύτικες μόνο για την εικόνα του .
 • Δεν αναγνωρίζει τα λάθη του και δεν δέχεται καμία κριτική γιατί αυτός τα ξέρει όλα .
 • Δυσκολεύεται να ζητήσει συγγνώμη γιατί μία συγνώμη θέλει δύναμη ψυχής .
 • Δεν δείχνει ανοχή στη διαφορετικότητα και σε όσους δεν είναι σαν κι αυτόν .
 • Ζηλεύει και απομακρύνει από δίπλα του όσους είναι ανώτεροι από αυτόν .
 • Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βρίσκετε σε ένα χώρο που δεν θα φαίνετε παρουσιαστικά       τόσο πολύ σε σχέση με έναν άλλο που έχει καλύτερο παρουσιαστικό από αυτόν τον ίδιο .

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλαζονεία

 • Αν πουν κάτι που θα σας πληγώσει, πείτε το στον υπερόπτη άμεσα , μην το κρύβετε. Έχουν την τάση να προσέχουν αποκλειστικά τον εαυτό τους , που δεν συνειδητοποιούν καν ότι μπορεί να βλάπτουν τους άλλους , θέλουν να είναι αυτοί πάντα πάνω από όλους τους άλλους .
 • Επισημάνετέ του ότι αυτό που λέει είναι η άποψή του και ότι οι άλλοι μπορεί να έχουν μία άλλη και διαφορετική άποψη εξίσου σεβαστή . Δεν σημαίνει ότι αυτό που είπε αυτός είναι η απόλυτη και μοναδική αλήθεια.
 • Αν διακόπτει και μιλά μόνο για τον εαυτό του, πείτε του: «Συγχωρέστε με που σας διακόπτω, αλλά θα ήθελα να σας πω κάτι» μην είστε αλαζόνας προσέχετε τι λέτε.
 • Αν πει κάτι αλαζονικό, μην φοβάστε να του το πείτε, αλλά χωρίς να του επιτεθείτε, χωρίς να δείξετε ότι ήταν πρόθεσή του (ακόμα κι αν ήταν): «Αυτό ακούστηκε λίγο αλαζονικό» ή «Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλατε να ακουστείτε τόσο αλαζονικός, έτσι δεν είναι;» ή «Αντιλαμβάνεστε πόσο αλαζονικό ακούστηκε αυτό;» ή αρρωστημένο .
 • Να είστε συμπονετικοί και υπομονετικοί με έναν αλαζονικό άνθρωπο, επειδή δεν ξέρει πραγματικά πώς να συμπεριφερθεί με άλλο τρόπο , είναι άρρωστος με τον εαυτό του.
 • Ένας σοβαρός και πάνω από όλα έξυπνος άνθρωπος  αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους υπεροπτικά και αλαζονικά άτομα και έρχονται σε μεγάλη αμηχανία οι υπερόπτες όταν είναι  στον ίδιο χώρο με ανώτερους σε πολλά πράγματα άλλους ανθρώπους  και έρχονται σε αμηχανία επειδή τους αναγνωρίζουν  και τους αντιλαμβάνονται άμεσα .

 

                            __ ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ _ Σ. _ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ __
Εκπαιδευτικός της Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων Τριετούς φοίτησης ___ Εκπαιδευτής Αυτοάμυνας ___ Εθνικός Διαιτητής (Kick Boxing ) ___ Καθηγητής Ενηλίκων σε ( Κ.Ε.Κ. ) & ( Ι.Ε.Κ. ) ___ Σύμβουλος Ασφαλείας ___ Ειδικός στα Συστήματα Ασφαλείας ___ Marketing Direktor ___ Security Managing ___ Ειδικός Ερευνητής ___ Πιστοποιημένος από το Ελληνικό Κράτος ( V.I.P.) Συνοδός Ασφαλείας , με Εκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. __ Ενημερωθείτε μέσα από το . www.securitytsiflidis.gr . _____